15 spännande jobb i eventbranschen

Livet som event manager betyder att arbeta i en evigt föränderlig bransch där möjligheterna är lika många som drömmarna. Eventbranschen har under två års tid fått ta ett ansvarsfullt kliv åt sidan, men i takt med att världen hunnit anpassa sig till den rådande pandemin kan vi nu se fram emot fler och fler evenemang på horisonten. 

Många suktar efter färgglada festivaler, andra saknar stämningen på vibrerande konserter. Även i de mer vardagliga aspekterna finns en längtan efter fysiska möten och konferenser, och för sportfantasterna glimtar europamästerskap runt hörnet. Med andra ord, för dig som drömmer om sprudlande kulturkvällar är det dags att börja köpa biljetter. 

Men vilka är människorna bakom dessa efterlängtade event? Kanske drömmer du själv om en karriär inom den pulserande eventbranschen? I denna artikel har vi samlat en lista med 15 spännande yrken inom eventbranschen som ett smakprov på alla de möjligheter branschen har att erbjuda. 

Projektledare

Det är projektledaren som ser till så alla projekt och event genomförs i tid och håller sig inom den förutbestämda budgeten. Det är även projektledaren som leder arbetsinsatserna runt ett event, med andra ord är det projektledaren som samordnar så arbetet flyter på väl mellan tekniker, arrangörer, utställare med flera. Vår undervisare Agneta Josephson började sin karriär som event koordinator och projektledare på Microsofts eventavdelning i Sverige, idag driver hon sitt eget företag. Du kan ta del av Agnetas karriär inom projektledning i vår intervju här.

Eventarrangör

En eventarrangör fungerar på många sätt som projektledare. Det är eventarrangörenen som ser till så allt flyter på som det ska under ett evenemang, allt från förberedelser till genomförande och avvecklande. Detta kan innebära allt ifrån att planera eventprogram till att skriva avtal.

Eventkoordinator

Rollen som eventkoordinator är på många sätt likt jobbet som eventarrangör. Som eventkoordinator  är du projektansvarig men arbetar ofta mot ett  nischat område inom eventbranschen. Detta kan betyda att du arbetar med att koordinera mässor, större event, försäljning, marknadsföring eller liknande.

Sustainability Manager

Sustainability manager är en yrkestitel som dyker upp allt oftare i näst inpå alla branscher. I takt med klimatfrågan tvingas företagare rikta större fokus på hållbarhetsarbete och eventbranschen är inget undantag. Sustainability managers arbetar för att utveckla, analysera och implementera hållbarhetsarbete i de event och projekt som ska genomföras. Linn Färjhage är projekt- och sustainability manager på eventbyrån Hansen, och här kan ni läsa mer om hennes arbete med bland annat Volvo Ocean Race. 

Chairman

Vad innebär det att arbeta som chairman? Och hur är denna post egentligen kopplad till eventbranschen? Att sitta som chairman är inte enbart knutet till eventbranschen utan en post som återfinns i de flesta branscher, organisationer och företag. Som chairman är du det ledande organet i organisationen och det är upp till dig att säkerställa medlemmarnas trivsel och organisationens fortlevnad. Men vad krävs för att bli en bra chairman? 

Thomas Johansson ordförande för svenska Live Nation menar på att för att bli en bra chairman ska du “Vara nyfiken på musik, konst, litteratur, människor och generell politik. Och du behöver vara extremt dedikerad”. Thomas Johansson har över 50 års erfarenhet av event och musikbranschen och genom sin karriär som eventarrangör har han arbetat med namn som ABBA, U2, Metallica, Jimi Hendrix och Janis Joplin. Nyfiken på att veta mer om rollen som chairman för ett stort eventföretag? Kika in vår intervju med Thomas Johansson här

Evenemangsutvecklare

Att jobba som evenemangsutvecklare betyder att du arbetar med att utveckla event, ofta som en del av att stärka ett företags varumärke, en stad eller organisation.  En evenemangsutvecklare jobbar ofta mot mål som sträcker sig utöver själva evenemanget. Det kan innebära att skapa ett event som en del av en marknadsföringskampanj eller på andra sätt utveckla event som ger värde till ändamålet. Detta är ett jobb med mycket svängrum och möjligheterna är många. I vår intervju med Sarah Marting, enhetschef för evenemangsutveckling på Göteborg & Co, kan ni läsa mer om detta givande yrke.

Eventtekniker

Det är eventteknikern som ansvarar för alla tekniska aspekter under ett event. Detta kan innebära allt ifrån  ljus-, bild-, och ljudproduktion till internetuppkoppling och livestreams. Eftersom en eventteknikers arbetsuppgifter är så varierande beroende på evenemang behöver eventteknikern ofta arbeta i nära samarbete med både elektriker, montörer och projektledare med flera.

Programproducent

Som programproducent arbetar du med att planera, genomföra och utveckla programspecifik verksamhet. Programproducent är en yrkestitel du kan stöta på i flera olika branscher, inte minst inom kulturnäringen. Du arbetar ofta för någon större organisation, företag eller eventarrangör och agerar som styrande organ för ett specifikt område. Vill du få en inblick i en dag som programproducent kan du ta del av vår intervju med Kulturkalasets programproducent Daniel Johansson här. Bokningar med Silvana Imam och konceptutveckling av programpunkter såsom kulturpresenten, det berättar Daniel om med mycket mer.

Monterexpert/Mässgeneral

Som monterexpert eller mässgeneral är det till dig man går till med frågor angående drift, montering, tillgänglighet eller liknande inför och under mässor och event. Det är monterexpertens främsta uppgift att optimera kundupplevelsen kring olika mässmontrar och se till så montern tilltalar rätt målgrupp.

Marknad och upplevelsechef 

Arbetsuppgifterna som marknads och upplevelsechef kan vara väldigt varierande men i grund och botten ligger fokus på att säkerställa att gäster och kunder får en bra upplevelse under ett event. För att få en bättre inblick i rollen som marknads och upplevelsechef har vi pratat med Anna Wennertorp – marknads- och upplevelsechef på O-Ringen.

“Mitt jobb är väldigt varierande och ingen dag är egentligen den andra lik. Att mitt jobb dessutom är både operativt och strategiskt, stort och smått vilket gör att det aldrig blir tråkigt” – Anna Wennertorp

Du kan läsa hela intervjun med Anna här.

Eventdekoratör

Att jobba som eventdekoratör innebär att dekorera, styla, designa eller utforma mässmontrar eller liknande miljöer inför olika former av event. Som eventdekoratör handlar det om att skapa den rätta stämningen för att väcka uppmärksamhet för den produkt eller tjänst som du arbetar med. Att arbeta som eventdekoratör innebär att jobba med en mängd olika projekt i en ständigt föränderlig miljö. Har du ett sinne för färg och form och ett riktigt skarpt öga för detaljer, då kanske jobbet som eventdekoratör är något för dig?

Eventsäljare

Som eventsäljare kommer du vara företagets ansikte utåt. I rollen som eventsäljare ansvarar du för att bygga relationer med företagets existerande samarbetspartners samt även fina nya potentiella samarbeten. För att binda tillfredsställande avtal för både de företag du representerar och samarbetspartnern sker ofta ett utbyte av tjänster eller produkter mot finansiellt stöd eller motsvarande. Det är ett jobb som kräver mycket driv och engagemang och du bör ha en god känsla för att knyta nya kontakter.

PR Manager

PR Manager är en roll som är återkommande i en rad olika branscher. En PR Managers mest framstående uppgift är att stärka och underhålla kundens interna och externa relationer inom eventbranschen. En PR Manager kan anse sig framgångsrik om kunden skapat sig ett bra varumärke och upplever god publicitet i omvärlden. Det kräver förstås kompetens inom marknadsföring och branding men det krävs också social kompetens. Som PR manager ska du kunna bygga kontakter som ger dina kunder de bästa förutsättningarna för att få så bra publicitet som möjligt.

Sponsoransvarig

Det är i många fall sponsorerna som står för de största finansiella intäkterna inom eventbranschen. Som sponsoransvarig är det ditt ansvar att hitta passande samarbeten för det event du arbetar med. Det gäller att hitta samarbeten som gynnar båda parter samt representerar det aktuella eventet på rätt sätt. Som sportansvarig är det viktigt att du har god förståelse för de företag eller organisationer du arbetar med då frågor som värderingar, associationer och målsättningar är avgörande för att kunna gå in i ett bra samarbete.

Bröllopskoordinator

En bröllopskoordinator arbetar på många sätt som en eventkoordinator för ett nischat område, i detta fall bröllop. Bröllopsplanering och bröllopskoordinering har blivit mer och mer populärt och efterfrågan på duktiga bröllopskoordinatorer är stor. Som bröllopskoordinator har du övergripande ansvar för hela bröllopet. Det är ditt ansvar att bröllopet flyter på som det ska och att brudparets önskemål blir tillfredsställda. Gillar du att anordna fester och har ett gott öga för planering då är detta yrket för dig!

Text: Alva Skoglund

Foto: Stock

Något yrke som intresserar dig? På kursen Innovative Event Management kan du lära dig mer