“Ingen dag är den andra lik” Q & A med Sarah Marting, enhetschef för evenemangsutveckling på Göteborg & Co

Eventbranschen är stor, mångsidig och konstant föränderlig. Möjligheterna är många och yrkesrollerna mycket varierande. Vi vill visa er allt denna underhållande bransch har att erbjuda och därför har vi pratat med Sarah Marting från Göteborg & Co för att få en inblick i just hennes roll som enhetschef för evenemangsutveckling. Sarah har flera års erfarenhet av eventbranschen och bjuder oss här på hennes bästa tips och råd för en karriär inom event management. Sarah brinner för hållbarhetsfrågor och samhällsutveckling och arbetar holistiskt med stort fokus på samhällspåverkan och långsiktig hållbarbarhet. Nedan kommer Sarah dela med sig av hennes tankar om framtiden för denna spännande bransch samt fördelar och utmaningar med ett yrkesliv inom event management och mycket, mycket mer. 

Hur kom du in i eventindustrin och vad ledde dig hit?

Jag läste projektledning-projektkoordinator på yrkeshögskola varpå jag gjorde min första LIA (lärande i arbete) på West Pride, då kallad HBTQ festivalen. Min andra LIA gjorde jag på Göteborg & Co där jag bland annat arbetade med Göteborgs kulturkalas och på den vägen är det.

Vad innebär din roll som enhetschef för eventutveckling på Göteborg & Co?

Göteborg & Co är ett kommunalt företag vars uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg genom att göra Göteborg attraktivt för både invånare och besökare. Jag arbetar inom affärsområdet och vi arbetar för att skapa attraktiva och hållbara evenemang. Vi har inga egna evenemang utan arbetar i samarbete med andra aktörer. Vi arbetar bland annat genom nätverk och individuella kontakter för att driva utvecklingen av evenemang som Göteborgsvarvet, Gothia cup, Way Out West och mer.

Som enhetschef är mitt uppdrag att hitta arbetssätt för att driva enheten framåt. Man kan se en stor utveckling av branschen men det går inte att slappna av för det. Det gäller hela tiden att driva branschen framåt och i den aspekten finns det stor styrka i samverkan och kontinuerligt utbyte av erfarenheter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

 Att arbeta med något som bidrar till samhället på ett lustfyllt sätt. Att få bidra till ett roligare samhälle och kunna påverka i olika frågor, inte minst i olika hållbarhetsfrågor. Att kunna arbeta med utveckling i ett jobb där man aldrig står still.

Vilka utmaningar brukar du stöta på i ditt arbete?

Hur väl du än planerar så kan du inte förutspå allting. Det kommer alltid dyka upp saker du inte kan räkna med. Allt från att en artist fastnar i tullen till att en arrangör inte kan leverera som de ska. Det kommer alltid dyka upp saker på vägen. Som evenemangutvecklare behöver jag även kunna tänka långsiktigt vilket kan vara en utmaning. Det är svårt att försöka säga något om framtiden och en utmaning att försöka förutse människors behov och förutsättningar.

Skulle du kunna dela en lärorik eller minnesvärd händelse under din karriär?

Svårt att säga en då ingen dag är den andra lik. Att jobba med evenemang är oförutsägbart och konstant föränderligt. Jag brinner för hur evenemang kan bidra till positiv samhällsutveckling, till exempel genom att skapa jobbmöjligheter. Att arbeta med evenemang kan vara en språngbräda in i något nytt och det är så kul att få möjligheten att följa människors resa, från evenemang och vidare i livet. Det är även en väldigt mäktig känsla att få följa stora evenemang under lång tid. Att gå från att prata om ett världsmästerskap till att se det bli verklighet. Event är kul på det sättet. Du får vara med i processen och se resultatet, du får vara med och ta del av produkten i sin helhet.

Hur ser du på framtiden inom eventbranschen?

När jag tänker på branschen tänker jag främst på stora event så som festivaler bland annat, baserat på min yrkesroll och de uppdrag jag har. Jag tror inget kommer bli exakt som det varit och vi kommer säkert se stor skillnad från hur branschen sett ut tidigare. 

Större evenemang som OS och VM kommer leva kvar och mindre ställen som Göteborg kommer behöva hitta det som är unikt för just Göteborg. Vi kommer behöva ta vara på Göteborgs historia och se till Göteborgs specifika attribut i förhållande till konkurrenskraftighet. Fokus kommer ligga på att se till de förutsättningar och behov som finns hos lokalbefolkningen likaväl som besökare och jobba nära människor för att se vad det finns för möjligheter men även utmaningar.

Vi bör sikta mot att skapa evenemang för alla, med målet att minska utanförskap öka inkludering. Kommande evenemang bör se till människors olika intressen och jobba för att öka livskvaliteten för fler. 

Vilket är ditt bästa tips till den som vill jobba inom eventbranschen?

Relationer och samarbete är helt avgörande. Det är bra att ha en teoretisk grund att stå på och sedan kunna bygga vidare på och fokusera på att skapa goda relationer. Det är avgörande i evenemangsindustrin, som är en mycket relationsfokuserad bransch. Mitt tips är därför att nätverka och investera i att skapa riktigt bra relationer.

Tre snabba med Sarah Marting:

  • Vad var ditt absoluta första jobb?
    • McDonalds
  • Vilken är din favorit hak i Sverige?
    • Jag föredrar skogen och naturen
  • Om du kunde önska dig en låt just nu, vilken skulle det vara?
    •  “Talkin ‘Bout A Revolution” med Tracy Chapman

Foto: Sarah Marting

Text: Alva Skoglund

Drömmer du också om en karriär inom eventindustrin?

Ansök till kursen Innovativ Event Management, tillsammans hjälper vi dig ta nästa steg mot din dröm!