Daniel Johansson ser ljust på framtiden för eventbranschen

Eventbranschen är konstant föränderlig och sprängfylld av möjligheter! Vi på Innovative Event Management vill visa er allt denna fartfyllda bransch har att erbjuda. Därför har vi tagit oss ett snack med Kulturkalasets programproducent Daniel Johansson. Daniel har precis varit med och genomfört årets Kulturkalas som avslutades nu i augusti och vi är såklart nyfikna på hur det gått? Vilka var höjdpunkterna? Hur ser framtiden ut för eventbranschen? Ta del av Daniels erfarenheter av och framtidsskådning för eventbranschen medans han guidar oss genom kulturevenemangens värld.

Hur gick genomförandet av Kulturkalaset i år? 

Givet de förutsättningar som gavs oss i år tycker jag att Kulturkalaset anno 2021 gick väldigt bra. Det är en utmaning att genomföra den här typen av festival ett pandemi-år givetvis, men jag tycker vi lyckades med att få till en riktigt bra festival som bjöd på programmässig bredd och både digitala och fysiska upplevelser. Nästa år hoppas vi självfallet på ett mer ”normalt” festival-år och att detta också avspeglar sig i hur vi utformar Kulturkalaset 2022.  

 Om du får nämna en absolut höjdpunkt – vad skulle det då vara?

Jag är väldigt glad över att vi lyckades genomföra Silvana Imams konsert på Götaplatsen. Jag tyckte det var grymt med en konsert där Silvana tog denna symboliska plats för Göteborg i besittning fast utan scen, och i inspelat format i. Hon är, i mitt tycke, en av Sveriges mest vitala och spännande  artister med en genomslagskraft som spänner över generationer. Just det gör henne till en perfekt artist för Kulturkalaset. Lyckligtvis nappade hon på idén och det blev en unik konsertfilm regisserad av Silvana själv och hennes ljusdesigner Timothy Wilson. 

Utöver detta så går det naturligtvis inte att inte nämna kulturpresenten. Kulturpresenten var en programpunkt man kunde beställa hem till någon man tyckte förtjänade en kulturupplevelse i, eller i anslutning till, det egna hemmet. Detta går inte att beskriva på annat sätt än som en succé. 

Hur landade du jobbet som Programproducent på Kulturkalaset? 

Jag sökte egentligen ett annat jobb på Göteborg & Co som jag inte fick. Men jag blev sedan ombedd att söka det här jobbet istället vilket jag gjorde, och på den vägen är det. 

Vad var ditt absolut första jobb som var musik eller eventrelaterat?

Vad gäller musikbranschen så började jag redan 2006 som praktikant på Göteborgs dåvarande största konsertarrangör, PK Musik. Det ledde i sin tur till en fast anställning i drygt 4 år som följdes av drygt 7 år som delägare och arrangör på Kulturbolaget i Göteborg. 2018 hamnade jag på Göteborg & Co och Kulturkalaset som bokare. 

Hur ser du på framtiden inom eventbranschen? 

Jag tycker det ser ljust ut. Att saker och ting förändras i och med att samhället ser annorlunda ut behöver på sikt inte betyda att det är dåligt. Behovet av upplevelser kommer inte att försvinna. Däremot står hela branschen inför en utmaning där det gäller att förädla, utveckla och anpassa sig till nya förutsättningar vad gäller bland annat att smittsäkra evenemang osv. 

Vilket är ditt favvohak i Göteborg? 

Det finns så många! Men det vore tjänstefel att inte nämna Pustervik. Förutom en fantastisk scen och intressant kalender är det också ett ställe som präglas av vänlig atmosfär och snälla människor som styr skutan framåt, det är extremt mycket värt. 

Kan också nämna Notting Hill på Nordhemsgatan. Börjar bli lite sjavigt, naggat i kanten men också en vänlig atmosfär och lagom nördigt musikquiz varje söndagskväll som är mycket underhållande. 

Foto: Stock

Text: Alva Skoglund & Rebecka Axelsson

Vill du, precis som Daniel, arbeta med event? Har du svårt att veta var du skall börja? Eller, hur du ska gå tillväga för att ta första steget in i denna spännande bransch? Då har vi på Innovative Event Management kursen för dig! Med erfarna yrkesverksamma utbildare hjälper vi dig ta nästa steg mot din dröm!

Läs mer om Nordens största eventbranschkurs, Innovative Event Management.