Jobb i eventbranschen

Vill du arbeta med event management?

En skicklig evenemangskoordinator är nyckeln

Det krävs både projektplanering och eventkoordinering för att driva de riktigt stora evenemangen som kommer att äga rum runt om i Sverige de närmaste åren. Som event manager på ett stort evenemang kan det vara svårt att definiera exakt vilka de dagliga  arbetsuppgifterna är och det viktigaste är därför att du brinner för det du gör. Det finns inte något exakt recept för en framgångsrik event manager men att skapa en projektplan är ett väldigt bra ställe att börja på. 

Projektplanen är det viktigaste verktyget 

Gemensamt för alla event är att man arbetar med deadlines som du bestämmer i förväg med tydliga mål. Därför är en projektplan det viktigaste verktyget en event manager kan ha. Har du en projektplan vet du alltid vad du jobbar mot – och varför. När du letar jobbannonser för tjänster som event manager eller projektledare kommer det inte sällan efterfrågas egenskaper såsom att kunna hålla många bollar i luften. Vad det mer konkret syftar till är att du bör vara bra på att planera och skapa struktur i de många oförutsägbara arbetsuppgifter som en event manager kan tänkas stöta på. Du behöver kunna vara snabb på bollen och med ett strukturerat tillvägagångssätt inte bara ha en plan a och b utan även en plan c. En detaljerad projektplan är därför A och O för att kunna förbereda, genomföra och avveckla ett lyckat event oavsett oförberedda hinder eller problem.

Eventkoordinatorn ansvarar för helheten 

Som projektledare eller koordinator är det av ytterst viktigt att du kan samordna arbetsuppgifterna så samtliga parter involverade i projekt kan hjälpa till och underlätta den övergripande arbetsbördan. Det är dock eventkoordinatorn som i slutändan har det yttersta ansvaret för både förberedelserna inför och genomförandet av evenemangen.

Vad kan vi se fram emot 2022?

Eventbranschen i Sverige såväl som resten av världen har till stor del förlamats under den två år långa corona-pandemin. Nu börjar vi dock se stora framtidsambitioner från några av landets största evenemangsarrangörer. Särskilt inom idrottsvärlden där det annonseras om den ena stora idrottsevenemanget efter det andra.

Detta tyder inte bara på optimism i den svenska eventbranschen – det indikerar också att Sverige är en eftertraktad plats för de internationella idrottsförbunden. Men vad är det som gör Sverige till en så attraktiv plats för olika världs- och europamästerskapen? Det är utan tvekan ett resultat av skickliga event managers som genom åren levererat tillfredsställande evenemang och lyckade event.

Just nu kan vi se fram emot att se Sverige som värdland för både kommande europa- och världsmästerskap:

Text: Alva Skoglund

Bild: Stock

Nyfiken på om rollen som event manager kan vara något för dig? Kika in på kursen Innovative Event Management och se om det kan vara något för din framtida karriär.