Ordlista på begrepp inom eventbranschen

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Har du någon gång pratat med någon inom eventbranschen men inte riktigt förstått vad vissa förkortningar eller ord betyder? Då kan den här listan vara till hjälpa för dig. De här orden används inte bara inom evenemang- och eventvärlden, utan även i andra branscher så därför är det jättebra att veta vad de innebär. Vi har listat 10 vanliga ord som ofta uppkommer i samtal inom branschen och vi hoppas att den kan hjälpa dig. Om du finner något annat ord eller begrepp som vi kan ge en förklaring får du gärna skriva en kommentar så kan vi fylla på denna ordlista. 

SMM

SMM är förkortning av strategisk möteshantering och innebär att få större insyn i möteshantering. Det kan innebära att arbeta med strategi och budget, Venue sourcing, hantering av deltagare, betalning, bokföring och meeting insights. Här kan du alltså får bättre koll på dina event och möten och därför se vad som fungerar och inte. 

ROI

ROI står för Return on Investment och är ett resultatmått som används för att utvärdera effektivitet eller lönsamhet i en investering. Det innebär även att jämför effektiviteten för olika investeringar. Här sätter man avkastningen på en investering  i förhållande till investeringens kostnad och mäter dem mot varandra. ROI är populärt på grund av att det är ett enkelt och mångsidigt verktyg. 

Veneu Sourcing

Venue sourcing handlar som det låter om sökande. I detta fall sökande av lokaler. Olika lokaler kan erbjuda olika förmåner och därför är det viktigt att hitta den lokal som passar just ditt event. Detta innebär bland annat platsforskning, rapportering och avtalsförhandling. 

Workshops

En workshop ett eller flera möten där deltagarna får integrera med varandra och hitta kontakter för att utbyta information. Workshop kan också kallas för arbetsseminarium och används ofta i utbildningssyften, men även mycket i arbetslivet. 

KOnferens

En konferens är en sammankomst som är välplanerad och uppstyrd. Här behandlad föredrag och diskussioner och man får möjligheten att träffa kollegor man inte träffar i vardagen. Konferenser kan både vara interna och externa, men behöver oavsett form mycket förberedelser och planering för att det ska lyckas. 

StartUps

Startups är bolag som är i uppstartsfasen och utveckling De har som mål att växa, anställa och bli stora. 

Varumärke

Ett varumärke är ett namn, en symbol eller ett tecken som är unikt för just din produkt eller tjänst. Oftast är varumärken skyddade av varumärkesskydd. Att ha ett varumärke får kunder och publik att känna igen din verksamhet och känna igen det, vilket har stor betydelse för marknadsföring och individualisering av en verksamhet. Ett typiskt varumärke är en logotyp, till exempel Spotifys gröna cirkel med tre böjda, svarta streck i. 

Hackathon

Under ett hackathw träffas affärsutvecklare, programmerare, designers samt ämnesspecialister för att utveckla och inspirera varandra genom olika kompetenser och hitta nya idéer och produkter. Nyckelord för begreppet är kreativitet och innovation. Hackathon är som ett marathon, istället för att ha en bestämd sträcka att springa på ett marathon så har man ett bestämt tidspann för att arbeta. 

Konsult

En konsult har ett eget företag eller kan vara anställd av ett bemanningsföretag och jobbar på uppdrag. Till exempel brukar konsulter hyras in då de är specialister på ett visst område som företaget inte själva har. Tidsperioden en konsult är på ett företag kan variera och ändras under uppdragets gång. 

Event

Som sista ord tänkte vi bana ut vad ordet event betyder och var det kommer ifrån. Event kommer från engelskan och fick aldrig en svensk prägel på ordet, utan det togs rakt av från engelskan. Om man skulle översätta event till svenska skulle det bli händelse, så allting som är en händelse är ett event. Event är ofta en stämningshöjare som ska vara underhållande, men i företags- och andra arbetsrelaterade sammanhang innebär det också diskussioner om verksamheter och allvarliga beslut. 

 

Bli expert på andra ord och begrepp inom branschen genom att anmäla dig till Innovative Event Management