Q&A med Anna Kjellström

Du har haft ett spännande yrkesliv, vill du berätta lite om din karriär i eventbranschen?
Jag har jobbat med event i någon form i nästan hela mitt liv och genom jobbet träffat en massa spännande människor. För det är ju det eventyrket handla om, möten mellan människor. Jag har både jobbat inhouse som eventansvarig och på olika eventbyråer. Jobbar man inhouse fokuserar man på ett varumärke medan man på en eventbyrå får inblick i många olika branscher vilket är väldigt utvecklande. Under åren har jag även haft möjligheten att jobba på två av världens största evenemang, ett olympiskt spel och en världsutställning. Event kan ge minnen för livet och det är en del av varför jag gillar det här jobbet så mycket.

Vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden har du i ditt arbete idag?
Idag jobbar jag som Eventansvarig på UNICEF, FNs barnfond. Vi gör en hel del evenemang och det kan vara allt från att projektleda ett digitalt seminarium om ett aktuellt ämne till insamlingsaktiviteter eller att medverka på andras event som festivaler och mässor.  Vi har även en stor TV-gala varje år där jag ansvarar för eventet som är innan själva sändningen. Det känns viktigt det vi gör. Men i och med att vi är en insamlingsorganisation så är resurserna mer begränsade och man får vara lite mer kreativ och kostnadseffektiv i det man bestämmer sig för att genomföra.

Skulle du kunna dela en lärorik eller minnesvärd händelse under din karriär?
Ja, på ett event hade jag med en talskrivare som heter Vinca la Fleur som bland annat jobbat med stora amerikanska företagsledare och varit personlig talskrivare åt Bill Clinton. Innan eventet ville hon ha listan på alla personer som skulle komma och döm om min förvåning när hon sen på eventet hade memorerat allas namn. Det var grymt imponerande. Hon hade verkligen gjort sin målgruppsresearch.

Vad är din största drivkraft inom ditt personliga jobb eller generellt i yrket i stort?
Jag vill alltid lära mig nytt och utvecklas och det får jag utlopp för i mitt arbete. Det låter som en klysha, men att ingen dag är den andra lik stämmer verkligen in på eventbranschen.

Vill du dela dina bästa tips för den som själv vill ta första steget in i eventbranschen?
Ja, läs en utbildning och lär dig grunderna i projektledning. Se till att få göra praktik och arbeta extra som eventvärd. Då får du kontakter och kan fylla på ditt cv med erfarenheter. Man lär sig detta jobb genom att jobba praktiskt. Gå på andras event och inspireras. Kolla in vilka eventbyråer som finns, de tar oftast in frilansare.

Anna är en av undervisarna på kursen – så om du blir en av deltagarna kommer du kunna möta henne och diskutera vidare om eventbranschen!

Text: Linn Hammarlund
Bild: Anna Kjellström