MÖT: Alf Kjeller “De viktiga är resultatet av eventen”

Alf Kjeller har över 20 års erfarenhet av projektledning för företagsevent och festivaler. Idag arbetar Alf som konsult för sitt egenstartade företag Alf Kjeller AB där han tar uppdrag inom projektledning, kommunikation, utbildning, verksamhetsutveckling samt chefs- & ledarskap.

Sedan 2001 har Alf varit engagerad i nordens största pridefestival – Stockholm Pride, ett arbete som resulterade i att Alf fick priset “Keep up the Good Work” vid QX Gaygala 2013. Alf har haft en rad olika roller i sitt arbete för Stockholm Pride då han bland annat agerat festivalchef och verksamhetschef i många år för Pride Park. 2017-2018 var Alf projektledare för EuroPride 2018 Stockholm Göteborg som arrangerades av Stockholm Pride och West Pride tillsammans. Läs mer om Alfs regnbågsfärgade-karriär här nedan och ta del av hans bästa tips och råd för dig som själv går i tankarna om att ta steget in i eventbranschen.

Vill du berätta lite om din karriärväg inom eventbranschen? 

Jag har arrangerat olika tillställningar ända sedan gymnasietiden. Det började med möten, kurser och konferenser genom mitt engagemang i Elevorganisationen och sen har det fortsatt egentligen. Men när jag engagerade mig i Stockholm Pride blev det naturligtvis en mer påtaglig del av mitt liv.

Vad ledde dig in i eventbranschen till att börja med? 

Det var nog att vi ville nå ut med ett budskap. Jag ser mig nog egentligen inte som en del av eventbranschen utan som en projektledare som vill nå ut med ett budskap eller en målbild. Själva eventen är en del i det arbetet men de viktiga är resultatet av eventen. Ett sätt att nå ut och få människor att mötas.

Du har haft många spännande yrkesroller, vill du berätta lite om ditt uppdrag som festivalchef och projektledare för Stockholm Pride festivalen?

Att arbeta med Stockholm Pride är speciellt och jag har haft olika roller genom åren inom Stockholm Pride. Det är ett volontärarbete och ett grupparbete, vi är flera som tillsammans gör något för andra. Det är också ett projekt med en absolut deadline och ett projekt som många har åsikter om. De flesta åren har jag arbetat som ansvarig för Pride Park och det är väldigt speciellt eftersom det är själva festplatsen med allt från infrastruktur, säkerhet och underhållning. Pride Park måste sälja biljetter för att allt ska gå runt och det sätter en speciell press på arbetet.

Skulle du kunna dela en lärorik eller minnesvärd händelse under din karriär?

Det finns massor – Vilken kväll som helst när du går upp på scenen under en fullsatt Pride Park är minnesvärd.

Jag har lärt mig massor, främst från de misstag jag gjort och lärt mig massor om mig själv. Det är speciellt att först arbeta heltid och sen ha ett heltidsarbete som volontär på kvällar, helger och semestrar. Det sätter en press på dig som person vilket inte alltid får dig att visa dina bästa sidor jämt. Du har inte heller någon support bakom dig i form av eventbyråer eller liknande som kan producera saker åt dig utan det är vi som arbetar som också måste leverera saker. Behövs det flyttas saker får vi bära själva. Behöver det handlas får vi handla själva men det är jättekul och du får samtidigt prova saker som du kanske aldrig annars skulle ha möjligheten att göra. 

Med över 20 års erfarenhet av projektledning, verksamhetsutveckling, upphandling och kommunikation, vad är enligt dig det bästa sättet att nätverka på?

Bjud på dig själv och att vara schysst. Dela med dig av dina erfarenheter. Vara dig själv och inte spela någon annan.

Vill du dela ditt bästa tips för den som själv vill ta första steget in i eventbranschen?

Börja arbeta som volontär i någon förening så du får en känsla av vad det innebär.

Foto: Alf Kjellner

Text: Alva Skoglund

Nyfiken på vilka våra andra undervisare är?