Tips för att lyckas i branschen

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Det finns många olika vägar in till eventbranschen och det finns lika många möjligheter som det finns människor. Allas vägar in till branschen ser olika ut men vi har samlat några tips som kan vara bra att ha med sig vilken väg man än tar. Det är viktigt att utgå ifrån sig själv och inte jämföra sig med andra. Men att inspireras och motiveras av andra är ett enkelt sätt att hitta sin väg in. Nedan kan du hitta några tips från oss som vi har samlat på oss för att hjälpa dig. 

Ha en tydlig plan

Att ta sig in i eventbranschen blir lättare om du vet vart du ska hamna. Vet du var du vill jobba, vem du vill jobba med eller med vilket event du vill jobba med? Om du inte vet vilken riktning du vill ta dig mot kan det blir svårt att veta var du ska börja. Skaffa dig en tydlig bild om var du vill hamna och vad du vill jobba med. Då blir det lättare att hitta rätt personer och företag. 

Gör det du tycker är kul

För att ha en lyckad och framgångsrik karriär behöver du ha kul. Att ha kul är en av de viktigaste aspekterna för att du ska må bra i ditt yrkesliv. Sen finns de såklart mindre roliga arbetsuppgifter och sådant som du kanske inte är så motiverad till att göra, men förhoppningsvis kommer även det leda till att du kan ha roligt längre fram. 

Nätverka

Se till att vara på de platser och skaffa dig det nätverk du behöver för att ta dig dit du vill. Visa dig på platser där de som gör det du vill göra finns och är verksamma. Skaffa dig ett bra kontaktnät som kan hjälpa dig på vägen och se till att relationerna är hållbara. 

Gör research 

Att göra research på olika arbetsplatser är alltid bra för att se om det är något man är intresserad av eller inte. Kolla in vad en eventbyrå har gjort för typ av events och vad deras vision är. Sen är det alltid en fördel att kunna komma med relevant bakgrundsfakta eller fakta om branschen under ett samtal, då kan du visa att du har koll på branschen. 

Jobba hårt

Eventbranschen är tuff, men också väldigt rolig. Men för att kunna känna det där lyckoruset gäller det att jobba hårt. Det kan vara långa dagar och mycket jobb samtidigt. Konkurrensen är stor och det finns många som vill ta samma plats som dig. Så det är bra att vara beredd på att det krävs hårt arbete, men bara till den nivå att du mår bra såklart. 

Utvärdera

Gick det som du har gjort som du trodde? Vad fick du ut av att gå på den där utställningen? Utvärdera vad som fungerar och inte fungerar för dig. Det kan hjälpa dig att ta nästa steg i rätt riktning och lära känna dig själv som yrkesverksam.

Vill du ha andra tips om att få in ditt namn i branschen? Då kan du gå vår kurs och du kan anmäla dig här