“KAVLA UPP ÄRMARNA!” – ORDFÖRANDE FÖR COPENHAGEN PRIDE, LARS HENRIKSEN

Foto: Wilfred Gachau

Copenhagen Pride är ett initiativ som skapades för att skapa jämlikhet och synliggöra homosexualitet, bisexualitet, transsexualitet och queer (HBTQ). Den festliga prideparaden, som går av stapeln varje år, är en parad som arrangeras av en engagerad och passionerad grupp människor. Vi har talat med en av dem, Lars Henriksen, som är ordförande för projektet.

Skapa event för publikens skull

Lars Henriksen, ordförande för Copenhagen Pride

Lars Henriksen har själv arrangerat event ända sedan gymnasietiden, där han var ordförande för både elevrådet och festutskottet. Sedan dess har han arrangerat allt från hundutställningar i Herning, till den turnerande operaverksamheten, Den Rullende Opera, som han dessutom är grundare till. Nu är han även styrelseordförande och festivalchef för Copenhagen Pride. Men vad krävs för att lyckas med ett så framgångsrikt evenemang som Pride?

Genom hårt arbete och engagemang, och viljan till att göra mycket frivilligt. Samt att acceptera att allt inte alltid går som man har tänkt sig. Du måste vara respektfull och professionell gentemot de avtal som du har, så att dina samarbetspartners känner att de kan räkna med dig. Man får göra det för deras skull, och inte för din egen, säger Henriksen.

Engagemang som drivkraft

För Lars Henriksen står det klart att receptet för ett lyckat event är att engagera många människor, samt ge dem en känsla av att det är de som äger eventet. Han säger själv att han är bäst på att stå bakom stora arrangemang – inte delta som besökare:

Jag är som lyckligast på evenemang som jag själv står bakom, jag finner det inte lika kul att vara gäst. Jag gillar att se andra njuta och roa sig i resultat av min egen insats. Det är faktiskt mycket av det som driver mig, förklarar han.

Genom åren har Copenhagen Pride utvecklat sig till att bli ett festfyrverkeri som består av event hela året runt. Den så kallade Copenhagen Pride Week, håller igång under en hel vecka och består dels av festliga event och politiska samtal. Veckan avslutas med en brakande parad som går genom hela Köpenhamn. Det senaste tillskottet är Copenhagen Winter Pride Week som arrangeras under vinterhalvåret. Där kan du uppleva en vecka full av debatter, föredrag, filmvisningar, unika uppträdanden och en massa festligheter. Danmark har också blivit värd för World Pride och EuroGames 2021, ett event som går under det samlade namnet Copenhagen 2021.

Går du också och drömmer om att arrangera ett event, som kan göra skillnad på både samhällsnivå och i politiken? Då har Henriksen följande råd:
Kavla upp ärmarna! Var inte rädd för att få lite skit under naglarna! Räkna inte med att allt leder till rikedom och berömmelse – din drivkraft måste vara något annat. Hitta ett event som är meningsfullt för dig personligen. Kom ihåg att njuta av det, även när det är svårt.

Vill du arrangera nästa stora event? Innovative Event Management hjälper dig att ta klivet in i eventbranschen