FESTIVALGUIDEN 2019

Foto: Unsplash
Text: Frida Burell

Snart är den här. Festivalsäsongen. Det är ju något speciellt med att trängas med tusentals andra människor på en och samma yta för att gunga i takt till samma musik. Oavsett vilket väder dagarna bjuder på, tackar man inte nej till att äta tre langos under en dag och köpa dyr fatöl från bartältet. Som vi har längtat. Det må låta en aning sarkastiskt, men sanningen är att många festivalrävar skulle kalla det en befrielse att få gå runt i gummistövlar klädd i regnponcho några dagar om året. Och vi håller med dem. Om du, som vi, inte kan bärga dig tills festivalerna sätter igång så är den här guiden rätt för dig. Vi har samlat festivalerna i Sverige som du bör hålla koll på 2019. Skriv in dem i kalendern redan nu och övertala kompisarna – nu bär det av.

Åre sessions

När? 26 – 27 april 2019.
Var? Åre.

En av Sveriges mest älskade skidorter, Åre, avslutar skidsäsongen med en folkfest. På Åre Session gäller inte vanliga festivalpass – här blir du insläppt på festivalområdet så länge du har ett liftkort. Festivalen är perfekt för dig som lockas av de svenska fjällen och afterski, men framför allt bra musik. Boendet bokas enskilt eller i paketpris, Sveirges norra klimat tillåter inte camping så pass tidigt.

Brännbollsyran

När? 30 maj – 1 juni 2019.
Var? Umeå.

En festival som har tagit större och större fäste på senare år, som nu har utvecklats till norra Skandinaviens största musikfestival. Under dagarna spelas det VM i brännboll och på kvällarna erbjuds konserter av musikeliten. På Brännbollsyran har bland annat Kygo, Veronica Maggio och Zara Larsson spelat. Det klassiska campingområdet finns tillgängligt för den som önskar.

Sweden Rock Festival

När? 5 – 9 juni 2019.
Var? Sölvesborg.

För hårdrocksfantasten är Sweden Rock Festival, utanför Sölvesborg i Blekinge, en riktig festivalklassiker. Hit kommer besökare från 50 olika länder varje år för att lyssna till bland annat Kiss, Ozzy Osbourne, Guns N’ Roses och Mötley Crüe. Festivalen besöks av allt från barnfamiljer till pensionärer, och kan erbjuda boende på campingområde.

Summerburst

När? Göteborg 7 – 8 juni 2019, Stockholm 30 – 31 augusti 2019.
Var? Stockholm, Göteborg.

Varje sommar i sedan 2011 har Summerburst intagit bland annat Stockholms Stadion och Gärdet i Stockholm. Sedan 2012 har festivalen även funnits på Ullevi i Göteborg. Med akter av bland annat David Guetta, Avicii, Tiesto, Icona Pop och Sebastian Ingrosso finns det något för alla EDM-älskare.

Drömmer du om att arrangera nästa stora festival? Innovative Event Management kan hjälpa dig på vägen.

Öland roots

När? 10 – 13 juni 2019.
Var? Öland.

Öland Roots sprider ut sig i en vacker tallskog på Öland, där campingen är i nära anslutning till konserterna. Detta är ett måste för reggaefans, då festivalen under åren har haft artister som Peps Persson, Michael Rose och Toots and the Maytals på scenen.

Lollapalooza

När? 28 – 30 juni 2019.
Var? Stockholm.

Lollapalooza heter festivalen som på senare år har brett ut sig över världen, och i juni 2019 är det äntligen dags för Stockholm att ge plats för festivalen på Gärdet. Efter succéer i städer som Chicago, Sao Paulo och Berlin tvivlar vi på att festivalen kommer göra oss besvikna.

Summer On

När? 5 – 6 juli 2019.
Var? Båstad.

Precis intill havet i gemytliga Båstad, bland segelbåtar och restauranger, hittar du i juli festivalen Summer On. Musikfestivalen har haft stora namn bokade, så som Jireel, Oskar Linnros och Vigiland. De erbjuder också festival- och hotellpaket med boende strax bredvid festivalen. När konserterna är slut för dagen fortsätter festen på sommarstadens nattklubbar.

Storsjöyran

När? 2 – 3 augusti 2019.  
Var? Östersund.

Norrland kan det här med att leverera musikfestivaler. Storsjöyran, eller enbart Yran i folkmun, har anor från 1963 och kan därför titulera sig som en av Sveriges äldsta festivaler. Här har du under åren kunnat se Mando Diao, Lady Gaga och Johnossi uppträda.

Way Out West

När? 8 – 10 augusti 2019.
Var? Göteborg.

Sedan 2007 har Way Out West huserat i Slottsskogen i Göteborg. Hit har några av världens största artister och band spelat sedan dess, däribland Kanye West, Kraftwerk, Florence + The Machine och självklart stadens hjälte – Håkan Hellström. Festivalen erbjuder ingen camping men breder ut sig på andra ställen i Göteborg än bara i Slottsskogen, på diverse klubbar finns det fler scener där konserter äger rum.

Malmöfestivalen

När? 9 – 16 augusti 2019.
Var? Malmö.

Under sju hela dagar besöker 1,4 miljoner besökare Malmöfestivalen, vilket gör att den kvalar in till Europas största stadsfestival. Gratisfestivalen erbjuder mängder av aktiviteter, bland annat DJ-tävlingar, modevisningar, och konstutställningar. Och självklart konserter. Ett axplock av de som har spelat under åren är bland annat Steve Angello, Robyn och Deportees.

Popaganda

När? 31 augusti – 1 september 2019.
Var? Stockholm.

För att knyta ihop säcken av säsongens festivaler bör du besöka Popaganda som håller till på Eriksdalsbandets utomhusbad i Stockholm. Popaganda började sin festivalresa med stöd från studentkåren på Stockholms Universitet, men drivs nu av Luger som arrangerar de största festivalerna i Sverige. Under åren har bland annat First Aid Kit, Seinabo Sey och Lily Allen uppträtt.

Vill du engagera sig i festivalvärlden? Innovative Event Management ger dig redskapen för att ta klivet in i eventbranschen.