“ÄR MAN BRA PÅ PROJEKTLEDNING KAN MAN LEDA VILKET PROJEKT SOM HELST” – ALF KJELLER

Text: Frida Burell

En lördag mitt i sommaren står trafiken stilla i centrala Stockholm. En lång parad tar sin form och gatorna fylls av människor som viftar med flaggor i regnbågens färger. Musiken kommer från olika hörn av de 70 000 deltagarna. Det är paraden till Nordens största pridefestival som går av stapeln – Stockholm Pride. Paraden lockar över 500 000 besökare varje år, vilka alla skriver under på samma gemensamma nämnare; alla människors lika värde. Vi har tagit ett snack med Alf Kjeller, en prisbelönt profil som arbetat som både verksamhetchef och festivalchef för Pride Park. Nu senast var han projektledare för EuroPride 2018 Stockholm Göteborg. Dessutom undervisar han på vår kurs Innovative Event Management.

Paraden är egentligen bara symbolen för vad som pågår under Stockholm Pride varje sommar. Festivalen är en av de populäraste och välbesökta festivalerna som pågår i huvudstaden. Under en vecka fylls stadens gator och klubbar med olika event som alla följer pridemönstret. Det hålls panelsamtal och seminarier, där bland annat riksdagspartier deltar och diskuterar vikten av ett jämlikt samhälle med HBTQ-frågor i fokus. Mitt i smeten av festivalen kan man hitta Alf Kjeller, som har haft diverse yrkesroller under sina år med Pridefestivalen. Främst har han arbetat som verksamhetschef för Pride Park, ett område som under veckan är festivalens kärna. Men intresset för eventplanering hade Kjeller långt innan Stockholm Pride. Kärleken till event tog fart när han började engagera sig i Elevorganisationen, numera Sveriges Elevkårer, på 1980-talet.

Det började med att jag var med och arrangerade kurser och utbildningar via mitt engagemang i Elevorganisationen. Sen blev det företagsevent, konferenser och liknande i och med mina anställningar på olika företag. Sen blev det naturligt att fortsätta med festivaler, berättar han.

Lärdomar från olika branscher

Kjeller driver idag sitt eget företag Alf Kjeller Konsult AB, där han kan bidra med kompetenser inom bland annat evenemang och festivaler men också inom kommunikation, IT och telefoni. Han minns tillbaka till sina tidiga år i eventbranschen:

Jag var ung och gjorde många misstag, säger han. Men av misstagen lärde han sig en hel del. Med sitt konsultbolag arbetar han idag med många olika företag och branscher, inte bara inom festivalbranschen. Och de olika yrkesbranscherna kan han dra många lärdomar från.

Jag jobbar mestadels som projektledare och med kommunikation, inte bara i event- och festivalbranschen. Är man bra på hantverket projektledning kan man i princip leda vilket projekt som helst, menar Kjeller. Kanske ska man samla på sig erfarenheter från många olika branscher, för att finna receptet till en lyckad festival som ska locka en stor målgrupp.

Är du intresserad av vad projektledning innebär?

Prisbelönt chefsroll

Idag är det många som ser Stockholm Pride som ett självklart inslag under sommaren. Men vägen till det uppskattade evenemanget har inte alltid varit rak. Många ser året 2011 som en svacka för festivalen. Efter att bland annat haft fritt inträde till Pride Park riskerade hela festivalen att gå i konkurs. Alf Kjeller tog sig an rollen som festivalchef följande år och lyckades styra festivalen i rätt riktning igen. Något som han idag som ser som en av sina största yrkessuccéer.

Alla trodde att festivalen och föreningen skulle gå i konkurs. Men, vi lyckades vända på både mediebilden och de svarta tidningsrubrikerna, och hela organisationen, berättar han. Men att arbeta upp ryktet för en organisation och festival som varken hade stöd externt eller internt innebar nästan tredubblat arbete för arrangörerna.
Men vi var ett bra gäng och jag hade fantastiska medarbetare som gjorde ett fantastiskt jobb. 2012 blev ett succéår. Vi vände allt till en stor vinst och räddade Stockholm Pride för kommande år, säger han om det stora arbetet som de la in. För sitt arbete som festivalchef belönades Alf Kjeller med priset “Keep Up The Good Work” på QX Gaygala 2013. Ett pris som han noga poängterar att han delar med hela teamet för Stockholm Pride. Festivalen har sedan dess bland annat varit värd för EuroPride 2018, ett värdskap som vandrar mellan olika europeiska städer som arrangerar pridefestivaler. Ett event som Kjeller är stolt över:
Det var ett komplicerat projekt i så många olika aspekter. Men det blev mycket lyckat. Och det gick med plus, berättar han.

Vill du ta klivet in i eventbranschen? 
Ansökan till kursen Innovative Event Management är öppen

Var beredd på att jobba hårt

I en tid där eventen blommar till höger och vänster, tror Alf Kjeller att en framtida utmaning för eventbranschen kan vara att faktiskt locka besökare till sitt event. När konkurrensen är hård kan det bli svårt att få besökare till att avlägga tid för att besöka just din festival. Dessutom ser han en förändring i musikbranschen som kan ställa till det för event managers:
Nu driver musikbranschen egna festivaler. När jag startade med festivaler så tjänade artisterna pengar på skivor, och uppträdanden var ett sätt att sälja sin musik. Nu är det inte riktigt så i och med kopieringen och att onlinetjänsterna finns, menar han.

När man har en festivalveteran på kroken måste man såklart också passa på att fråga om han har råd till de som vill ge sig in i eventbranschen. Och Kjeller är ärlig i sina råd.
Gör ett grundligt jobb. Det är ett hårt arbete och inte alls glamoröst. Var beredd på att jobba. Ha en helikoptersyn och försök se bortom alla processer och principer. Att vara projektledare är i mångt och mycket ett arbete med internpolitik, människokännedom och att ständigt gå framåt mot målet, avslutar han.

Drömmer du om att arrangera din egen festival?
Innovative Event Management kan hjälpa dig att ta klivet in i branschen