LYXFESTIVALEN SOM ALDRIG ÄGDE RUM

Foto: Unsplash
Text: Frida Burell

Föreställ dig en privat ö i Bahamas med vita stränder. Släng in lyxyachter, stora villor och spelningar med några av världens största band och DJs. Där har du Fyre Festival, eller i alla fall den presenterade bilden av festivalen. För i verkligheten blev det något helt annat, det visar Netflixdokumentären FYRE: The Greatest Party That Never Happened. Efter att ha sett den ligger vi sömnlösa och kallsvettas av bara tanken av ett event som går åt skogen. Vill du veta hur du inte ska göra för att lyckas i eventbranschen? Läs vidare.

En festival utöver det vanliga

Historien tar sin början i december 2016. Några av världens största supermodeller postar Instagrambilder där de promotar en helt ny musikfestival. Festivalen heter Fyre, och ska gå av stapeln bara några månader senare på en privat ö mitt i Västindien, Bahamas. Bakom festivalen står arrangören Billy McFarland med ett gäng kollegor som alla är övertygande om att festivalen ska innebära ett genombrott i festivalvärlden. På hemsidan stoltserar arrangörerna med att festivalen ska äga rum på Pablo Escobars privata ö. Spelningar med bland annat Major Lazer, Blink 182 och Disclosure är redan bokade. Biljettpriserna rör sig mellan 1500 – 250 000 amerikanska dollar, där de dyraste festivalbanden inkluderar bland annat privata flyg, lyxyachter, boende i stora villor och mat lagad av gourmetkockar. Men de höga priserna avskräcker inte besökarna, tvärtom. 48 timmar efter biljettsläppet är nämligen 95% av biljetterna slutsålda.

Drömmer du om att jobba med event i framtiden?

Verkligheten blev något annat

Än så länge låter ju Fyre Festival som en dröm för vilken festivalälskare som helst. Men bakom den perfekta fasaden väntar en helt annan verklighet. Arrangörerna verkar egentligen inte hade någon aning om vad de ger sig in i när de börjar marknadsföra festivalen. Först och främst ska festivalen inte alls äga rum på Pablo Escobars privata ö, utan på en annan ö utan tillgång till en strand. Ön kan dessutom bara hantera upp till 1000 gäster, men antalet sålda biljetter överskrider den siffran med stor marginal. Planeringen verkar nästan obefintlig. Personalen byts ut, budgeten spricker med miljoner dollar och arbetare blir lämnade utan lön. Mardrömmen är ett faktum, samtidigt som festivalbesökare börjar anlända till ön.

Gästerna möter ett festivalområde utan ström, halvfärdiga tält med genomblöta madrasser och knappt någon tillgång till mat och vatten. De stora lyxvillorna syns inte till på långa vägar och att någon konsert ska äga rum finns det inte frågan om. När biljettköpare väl vill ta sig därifrån finns det inga flygplan som kan hämta dem. Festivalbesökarna har blivit grundlurade, något som senare kommer leda till att arrangören Billy McFerland blir åtalad och dömd till sex års fängelse för bedrägeri.

Vill du göra motsatsen?

Resultatet av Fyre Festival saknar helt motstycke i den moderna eventbranschen. Har du drömmar att arrangera en egen festival eller liknande event ska du inte skrämmas av historien. Lär dig istället av misstagen och ta reda på vad du ska göra för att inte hamna där. En början kan vara en eventkurs som ger dig trygg grund för att kunna ro dina eventdrömmar i land. Innovative Event Management gör just det; ger dig rätt verktyg för att kunna ta klivet ut i eventbranschen. Med rätt kunskap kan dina drömmar bli verklighet.

Vill du lära dig hur man arrangerar ett event? Vår kurs Innovative Event Management ger dig rätt verktyg för att lyckas.